Mijn naam is Marijke Douwes. Ik ben schrijfster van kinderboeken en luisterboeken. Als tiener schreef ik al graag verhalen, liederen en ook gedichten. Het schrijven diende voor mij altijd als uitlaatklep. Het was en is nog steeds de veilige plek om al mijn dagelijkse gebeurtenissen en gedachten een plek te geven. Aangezien ik een HSP’er ben (een Hoogsensitief persoon), bestaat mijn dag uit enorm veel indrukken. Deze indrukken kan ik uitstekend gebruiken voor het schrijven van mijn verhalen.

Wat een boel prikkels, is een boek dat ik recentelijk heb geschreven.

Het boek gaat over Hans, een jongen van 9 jaar. Hans is een HSP’er (Hoogsensitief persoon) en hij vind het soms maar lastig om zo gevoelig te zijn. Gelukkig weet zijn moeder Karin hem hierin goed te begeleiden. Onder anderen maakt zij hem bewust van zijn overprikkelingen d.m.v. een klei-egel, Prikkie genaamd. Als hij heel moe is, overprikkeld, mag hij Prikkie op de eettafel leggen, daar waar iedereen hem goed kan zien. Als Prikkie op tafel ligt, heeft Hans rust nodig en dan weet ook zijn zusje Maan dat Hans even met rust gelaten moet worden. Hans vertelt op een speelse en humoristische manier zijn dagelijkse belevenissen.

Het schrijven van dit boek was een enorm leuke ervaring. Ik kroop als het ware onder de huid van Hans en beschrijf vanuit zijn perspectief hoe het is om hooggevoelig te zijn. Hiermee hoop ik hsp-kinderen herkenning te schenken en ouders en leerkrachten enkele handvatten te geven. Naast het schrijven van het verhaal, heb ik mezelf uitgedaagd om ook de illustraties zelf te verzorgen. Het verwoorden van het verhaal dat ik in mijn hoofd had was al een mooie ervaring op zich. Het tekenen van de beelden hierbij was een geheel andere ervaring. Deze twee resultaten samengevoegd, maakte mijn boek compleet. Voor dit boek heb ik heb gekozen voor zwart wit illustraties. Als eerste omdat kinderen het verhaal nu zelf kleur kunnen geven. Hiermee hoop ik hun betrokkenheid bij het verhaal te stimuleren. Anderzijds heb ik deze keuze gemaakt om zo min mogelijk prikkels te creëren.

Wanneer dit boek grammaticaal goedgekeurd is door mijn beste vriendin Rosemarie, de lay-out door mijn vriend Barry afgerond is en het boek meerdere test-lezingen met de nodige suggesties en/of verbeteringen heeft doorstaan, dan ga ik beginnen met het werkelijk laten drukken van mijn boek. Ik kan niet wachten om de eerste druk in handen te hebben. De bibliotheek in Ulft heeft al gevraagd om mijn boek in hun assortiment op te nemen. Dit is natuurlijk een enorm leuk vooruitzicht.


“Met mijn boeken hoop ik kinderen te kunnen bereiken.”

— Marijke Douwes, Schrijfster